BOOK NOW

Ευρύτερη Περιοχή

ΤΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ (ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ)

Τις φυσικές εποχικές λίμνες (δρακολίμνες) στη Σουβάλα και τη Νευρόπολη στο Καλλίδρομο, πάνω από το Ελευθεροχώρι, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων. Στο Καλλίδρομο, που είναι ενταγμένο στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Νatura 2000, υπάρχουν τρία καταφύγια άγριας ζωής. Χαρακτηριστικό στοιχείο–έκπληξη της περιήγησης στην περιοχή αποτελεί η παρουσία ολόκληρων κοπαδιών άγριων αλόγων που χαίρονται την ελευθερία τους μέσα στο δάσος.

Το χωριό Αθανάσιο Διάκο, ζωσμένο από έλατα, βελανιδιές, καστανιές, πλατάνια και κέδρους, με την πλακόστρωτη πλατεία του, την πηγή με το τρεχούμενο νερό, την εκκλησία με το ρολόι, τα γραφικά ταβερνάκια και τις πεζοπορικές διαδρομές στα Βαρδούσια. Κλασσικό στέκι για περιηγητές και ορειβάτες.

Το πετρόχτιστο χωριό Στρώμη, με τον καταρράκτη και το πέτρινο τοξωτό γεφύρι του στον παραπόταμο του Μόρνου, το Ρινόρεμα.

Την θέση Βρύζες, στο διάσελο ανάμεσα στην Οίτη και την Γκιώνα, 3 χλμ πριν από το χωριό Πανουργιάς, για την πανοραμικότερη θέα της οροσειράς και της Πυραμίδας, της ψηλότερης κορυφής της Γκιώνας.

Τις Ιαματικές Πηγές Καλλιδρόμου στη Δαμάστα. Στην φυσική ανοιχτή πισίνα των ιαματικώ πηγών μπορεί κανείς να απολαύσει το μπάνιο του στους 33οC. Τα ιαματικά λουτρά Καλλιδρόμου, όπως και των Θερμοπυλών, ήταν γνωστά από την αρχαιότητα – πίστευαν ότι η θεά Αθηνά τα είχε δωρίσει στον Ηρακλή.

Τις Ιαματικές Πηγές των Θερμοπυλών, έναν μοναδικό τόπο θεραπείας, με τα θειώδη νερά να έχουν θερμοκρασία 40οC. Στην περιοχή που είναι γνωστή από τη μάχη των Θερμοπυλών μεταξύ Ελλήνων και Περσών το 480 π.Χ. Δίπλα στο δρόμο βρίσκεται το άγαλμα του Λεωνίδα και ο ιερός λόφος όπου έπεσαν μαχόμενοι ο Λεωνίδας με τους 300 Σπαρτιάτες και τους 700 Θεσπιείς. Κατά τη μυθολογία ο Ήφαιστος, μετά από παράκληση της θεάς Αθηνάς, δημιούργησε τις πηγές για να πλένεται και να ανακτά τις δυνάμεις του ο Ηρακλής μετά τους άθλους του.

Το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας – Vagonetto (www.vagonetto.gr). Πρόκειται για ένα θεματικό πάρκο – μοναδικό στον ελληνικό χώρο -, που βρίσκεται στο διάσελο Γκιώνας και Παρνασσού. Το Μεταλλευτικό Πάρκο παρουσιάζει τους χώρους λειτουργίας ενός μεταλλείου και ενημερώνει για την ιστορία εκμετάλλευσης του βωξίτη, προβάλλοντας τη μεταλλευτική ιστορία της περιοχής. Η περιήγηση στο Vagonetto ξεκινάει με τη γνωριμία της διαδικασίας εξόρυξης του βωξίτη, ξεκινώντας από το παλιό μεταλλείο, τη Στοά 850. Συνεχίζεται στον Εκθεσιακό Χώρο Μεταλλευτικής Ιστορίας, τη διαδραστική επίσκεψη στην Πτέρυγα Ψηφιακής Τεχνολογίας και ολοκληρώνεται με την Υπαίθρια Έκθεση Μηχανημάτων.

Τον «Προστατευόμενο Αξιόλογο Οικισμό» της Βάργιανης, που προβάλλει μέσα στο ελατοδάσος, σε μία κόγχη τού Παρνασσού, σε υψόμετρο 890 μέτρων. Πρόκειται για ένα τυπικό και καλοδιατηρημένο δείγμα ρουμελιώτικης λαϊκής αρχιτεκτονικής, με παραδοσιακά πέτρινα κτίσματα και μία ωραιότατη πλατεία. Αξιοθέατα της περιοχής είναι η Νεραϊδοσπηλιά με σταλακτίτες και σταλαγμίτες στη μέση ενός βράχου νότια του χωριού, και οι περίφημες πηγές της Μπουρμπούλας.