Μανιταροεξορμήσεις

Vasilikia Farm “Kυνήγι Μανιταριών”

 

Είστε έτοιμοι να μάθετε τα πάντα γιά τα μανιτάρια, να νιώσετε τη συγκίνηση που προσφέρει η εμπειρία της αναζήτησης και της συλλογής τους και να απολαύσετε ένα από τα εκλεκτότερα εδέσματα της ρουμελιώτικης γης? H Οίτη συγκαταλέγεται στους κορυφαίους ελληνικούς μανιταρότοπους και θεωρείται από τους λάτρεις του κυνηγιού μανιταριών ως ο σημαντικότερος στην Στερεά Ελλάδα. Τα μανιτάρια είναι η αφορμή γιά να έρθει κανείς σε άμεση επαφή με τη φύση. Σε προσκαλούν να τα ψάξεις, να τα αναζητήσεις και έχοντας τη συνήθεια να φυτρώνουν σε πολλά διαφορετικά και αναπάντεχα σημεία (ξέφωτα, λόχμες, ρίζες και κορμούς δέντρων κλπ.), σε μυούν στη μαγεία και τις υπέροχες φυσικές ομορφιές του βουνού.
Εκτός από την απόλαυση που προσφέρει η εξερεύνηση του δάσους, οι μανιταροεξορμήσεις γύρω από την Παύλιανη είναι ο καλύτερος τρόπος γιά να γνωρίσει κανείς τα τοπία του Εθνικού Δρυμού και να περιηγηθεί μέσα σε ελατοδάση, σε αλπικά τοπία, σε θαμνότοπους και ξέφωτα αλλά και σε παραποτάμιες περιοχές, όπου φυτρώνουν όλες τις εποχές του χρόνου εκατοντάδες είδη άγριων μανιταριών. Με την καθοδήγηση του έμπειρου μανιταροσυλλέκτη που θα σας συνοδεύει στην αναζήτηση των κατάλληλων σημείων όπου «κρύβονται» τα μανιτάρια, θα περπατήσετε στο ελατοδάσος με τις διάσπαρτες καρυδιές και βελανιδιές, θα ψάξετε μαζί με τη συντροφιά σας κάτω από δέντρα και θάμνους με στόχο να βρείτε, να αναγνωρίσετε και να φωτογραφήσετε όσο περισσότερα είδη μανιταριών γίνεται. Θα μάθετε να ξεχωρίζετε τα κυριότερα και νοστιμότερα από αυτά, καθώς και τα πιο επικίνδυνα. Θα μάθετε επίσης πώς να κινείστε μέσα στο δάσος με ασφάλεια και σεβασμό προς αυτό και τα δώρα του, με ποιό τρόπο να μαζεύετε μανιτάρια χωρίς να προκαλείται ζημιά στο ευαίσθητο οικοσύστημα του δάσους, τη σημασία τους στον κύκλο ζωής του, τί πρέπει να προσέχετε στην ταυτοποίηση των μανιταριών, καθώς επίσης τις βασικές κατηγορίες και τις ιδιότητές τους.
Αυτό που θα χρειαστείτε είναι αδιάβροχα, μπότες και γενικά ένδυση που να ταιριάζει στο βουνό... Τα καλαθάκια, τα μαχαίρια χειρός και τα σουγιαδάκια θα τα έχουμε φροντίσει εμείς γιά εσάς. Στο τέλος της εκδρομής, όταν το καλάθι σας θα είναι αρκετά γεμάτο με τα άγρια, βρώσιμα μανιτάρια που έχετε επιλέξει και έχετε επιστρέψει στο Αγρόκτημα, θα μαγειρέψουμε στην Ταβέρνα της «Βασιλικιάς», με την καθοδήγηση ενός σεφ που θα έχουμε προσκαλέσει ειδικά γιά την ημέρα, τα πιό νόστιμα και γκουρμέ πιάτα: από χυλωμένα ριζότα, αρωματικές ομελέττες και κρεμώδεις σούπες, μέχρι μανιτάρια στα κάρβουνα με αρωματικά αγριόχορτα!

Μανιτάρια όλες τις εποχές του Χρόνου

Φθινόπωρο-Χειμώνας (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος)

Οταν το φθινόπωρο έρθει παρατεταμένα υγρό, τα δάση της Οίτης γεμίζουν αγαρικά, λεπιότες, βολέτους (βωλίτες), πλευρωτούς, αμανίτες του καίσαρα (καισαρικά) και λακτάριους.

Ανοιξη-Καλοκαίρι (Απρίλιος-Ιούνιος)

Την άνοιξη κάνουν την εμφάνισή τους στα δροσερά υψίπεδα και τα δάση της Οίτης αγαρικά, καλογεράκια, σαρκώδεις υγροφόροι μαρτιάτικοι (μαρτούλια), αγιοργείτικα (μοσχομανίταρα), αμανίτες καισαρικοί, πράσινες ρούσουλες, ευωδιαστοί κανθαρέλοι, το κέρας της Αμαλθείας, αφράτοι βωλίτες, με αποκορύφωμα τη βασίλισα μορχέλα, το νοστιμότερο και πολυτιμότερο είδος μετά από την τρούφα.

Πληροφορίες

Η δραστηριότητα Vasilikia Farm “Κυνήγι μανιταριών” είναι απόλυτα εξατομικευμένη, καθώς σχεδιάζεται και οργανώνεται με βάση τις επιθυμίες των συμμετεχόντων.
Γιά τον προγραμματισμό και τον καθορισμό του κόστους της προσωπικής σας εμπειρίας Vasilikia Farm “Κυνήγι Μανιταριών”, απαιτείται συννενόηση κατά την επιβεβαίωση της κράτησής σας στο Αγρόκτημα Βασιλικιά.