Birdwatching

Vasilikia Farm - Birdwatching

 

Το Birdwatchingbirding) σημαίνει την παρατήρηση και την μελέτη των πουλιών τόσο οπτικά όσο και ακουστικά (ανάλογα με τα διάφορα κελαηδίσματα). Πρόκειται γιά μία ψυχαγωγική δραστηριότητα που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες ικανότητες, μπορεί να κάνει κανείς σε όλη του τη ζωή, οπουδήποτε στον κόσμο και η οποία έχει κερδίσει την αγάπη και το ενθουσιώδες ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού ανθρώπων που αγαπούν την φύση και την άγρια ζωή. Τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει πιστούς θιασώτες και στην Ελλάδα.
Είναι σίγουρα απολαυστικό απλώς να βλέπουμε ή να ακούμε τα πουλιά, αφού ανέκαθεν μας γοήτευε η ομορφιά τους και το θαυμαστό τους χάρισμα να πετούν. Ωστόσο, η απόλαυση μεγαλώνει καθώς μαθαίνουμε να τα αναγνωρίζουμε, να καταλαβαίνουμε τί κάνουν και γιατί, με την φυσική επιθυμία του ανθρώπου γιά γνώση να εκπληρώνεται όταν κατανοεί τη συμπεριφορά τους και την αρμονική τους συνύπαρξη με τη μητέρα φύση.

Τί προσφέρει το Birdwatching

Το Βirdwatching είναι κάτι παραπάνω από ένα χόμπυ, είναι μία εξαιρετική σωματική και πνευματική άσκηση, μία ευχάριστη δραστηριότητα γιά όλες τις ηλικίες που συμπληρώνει μία σειρά από άλλα χόμπυ και σπορ, όπως η φωτογραφία και η πεζοπορία. Εκπληρώνει το αρχέγονο ένστικτο του ανθρώπου-κυνηγού ικανοποιώντας το αίσθημα του κυνηγίου, ωστόσο η λεία διαφεύγει αβλαβής. Ενσταλάζει ένα ενδιαφέρον γιά τη φύση που θα κρατήσει γιά πάντα, με σεβασμό στην αρχή της αειφορίας της.
Το Βirdwatching εκτός από διασκεδαστική, είναι και μία χαλαρωτική δραστηριότητα. Παρότι οι αισθήσεις εξάπτονται, ο νους καταλαγιάζει, αφού μόλις τα κυάλια στοχεύσουν τα πρώτα πουλιά, μία αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης θα τον καταλάβει και οι έγνοιες θα αρχίσουν να φεύγουν. Κάτι βαθιά μέσα μας φαίνεται οτι εκπληρώνεται, ανοίγει ένα κανάλι επικοινωνίας με την ανείπωτη ομορφιά της φύσης, λες και γίνεται ολόκληρη ξαφνικά οικεία, σαν παλιά γνώριμη. Τελικά, μαθαίνοντας τα πουλιά εξασφαλίζεις ένα εισητήριο διαρκείας γιά την ωραιότερη θεατρική παράσταση: Την φύση, που η βαθύτερη επαφή μαζί της πάντα σε επιβραβεύει με ένα αίσθημα ευτυχίας!

Τα πουλιά που θα συναντήσετε στην Οίτη

Στον Εθνικό Δρυμό, τα δάση και τα οροπέδια της Οίτης, μπορεί κανείς να συναντήσει τουλάχιστον 100 είδη πουλιών.
Από άκρη σε άκρη του βουνού πετούν μεγαλόπρεπα αρπακτικά που μπορεί κανείς να παρατηρήσει και να θαυμάσει ανά πάσα στιγμή, όπως ο φιδαετός, ο γερακαετός, ο σφηκιάρης, ο πετρίτης, το βραχοκιρκίνεζο, το διπλοσάινο, η γερακίνα, το δεντρογέρακο, το χρυσογέρακο και ο μπούφος. Σημαντικές παρουσίες θεωρούνται οι γύπες και ο χρυσαετός, με μόνιμη παρουσία στη βορειοανατολική Οίτη!
Μέσα στο δάσος ζούνε έξι είδη δρυοκολάπτη που το κάλεσμά τους, το χαρακτηριστικό επαναλαμβανόμενο κροτάλισμα, αποτελεί έναν γνώριμο ήχο ακόμα και μέσα στο Αγροκτήμα. Η Οίτη φιλοξενεί και τον νοτιότερο πληθυσμό στην Ευρώπη του σπάνιου για την Ελλάδα σταχτή δρυοκολάπτη, της σταχτοτσικλιτάρας, καθώς επίσης και φωλιές σπάνιων μαυροπελαργών.
Ανάµεσα στα είδη που συνδέονται µε τα λιβάδια και τα όρια των δασών, ξεχωρίζουν η δενδροσταρήθρα, η αλπική χιονάδα, η χαµοκελάδα και η δενδροκελάδα, καθώς και δύο τουλάχιστον είδη καφαλάδων, ο αετόµαχος και ο γαϊδουροκεφάλας.
Η εναλλαγή δάσους και λιβαδιών στο οροπέδιο της Καταβόθρας, στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού, είναι κατάλληλος βιότοπος για το ορτύκι και το γιδοβύζι που εμφανίζονται συνήθως σε μεγαλύτερο υψόμετρο, όπου επίσης κάνουν την παρουσία τους η πετροπέρδικα, η μπεκάτσα, το βλαχοτσίχλονο, η χιονάδα, η χαμοκελάδα, ο χιονοψάλτης, ο σταχτοπετρόκλης, ο πετροκότσυφας και ο χιονόστρουθος.
Η ποικιλία των πουλιών της Οίτης συμπληρώνεται με είδη όπως κούκοι, νεροκότσυφες, γαλαζοκότσυφες, γυδοβυζάχτρες, δεντροχελίδονα, αηδόνια, θαμνοψάλτες, κοκκινότσιχλες και κοκκοθραύστες.

Birdwatching στο Αγρόκτημα Βασιλικιά

Το Αγρόκτημα Βασιλικιά είναι ένα εξαιρετικό ορμητήριο γιά μία πρώτη γνωριμία με το Birdwatching.
Στο παρατηρητήριο του Αγροκτήματος θα πραγματοποιήσετε τις πρώτες σας «επαφές» με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου.
Ο έμπειρος Birder που θα σας συνοδεύσει γιά να σας μυήσει στα μυστικά του Birdwatching θα σας οδηγήσει, ανάλογα με την εποχή, στα σημεία που είναι ευνοϊκότερα γιά την παρακολούθηση των πουλιών.
Εσείς θα χρειαστείτε ένα καπέλο γιά να μπορείτε να παρακολουθήσετε τα πουλιά χωρίς να σας εμποδίσει ο ήλιος, ή ζεστά ρούχα που θα συνοδεύονται με το αδιάβροχο και τις μπότες σας, ανάλογα με την εποχή. Τα οπτικά μέσα (κυάλια, τηλεσκόπιο) και τον ειδικό κατάλογο με τον οποίο θα ταυτοποιήσετε τα πουλιά που θα δείτε, θα σας τα διαθέσουμε εμείς. Μην ξεχάσετε όμως την φωτογραφική σας μηχανή γιά να απαθανατίσετε ορισμένα από τα ομορφότερα πλάσματα στην φύση!
Η δραστηριότητα Vasilikia Farm “Birdwatching” είναι απόλυτα εξατομικευμένη, καθώς σχεδιάζεται και οργανώνεται με βάση τις επιθυμίες των συμμετεχόντων.
Γιά τον προγραμματισμό και τον καθορισμό του κόστους της προσωπικής σας εμπειρίας Birdwatching απαιτείται συννενόηση κατά την επιβεβαίωση της κράτησής σας στο Αγρόκτημα Βασιλικιά.